doos

Goa

Goa

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
90 - 120

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 49,-

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers kruipen in de huid van kolonisten in de portugese kolonie Goa (India) en proberen door het stichten van kolonies en het verschepen van specerijen zoveel mogelijk punten te verzamelen.

materiaal

1spelbord, schepen-, kolonisten-, expeditie-, dukaten- en 'extra aktie'-kaarten, tegels, kolonies, specerijen en voor elke speler: 1 pakhuis, 1 ontwikkelingstableau met 5 grijze markeringsblokjes, 5 veilingfiches in zijn spelerskleur

kaart01kaart02

begin

Het spelbord toont een rooster van 5×5 velden. De tegels van het eerste deel (deel A) worden gedekt geschud. Op elk veld wordt een tegel geplaatst. Mogelijke tegels zijn: plantages voor elk van de vijf specerijen, extra kolonisten, extra schepen, extra expeditiekaarten, etc.
De schepen-, kolonisten-, expeditie-, dukaten- en 'extra aktie'-kaarten worden op de aangegeven velden op het spelbord gelegd. Ook de kolonies en specerijen worden klaargelegd.
Elke speler ontvangt een pakhuis met plaats voor maximaal vier plantages en met plaats voor de vier verschillende kolonies. Daarnaast ontvangt elke speler een ontwikkelingstableau met vijf grijze markeringsblokjes, veilingfiches in zijn spelerskleur en 10 dukaten. De startspeler ontvangt echter slechts 7 dukaten en de startspelersvlag.

verloop

fotospelsituatie

Goa wordt gespeeld in twee delen (A en B) die elk uit vier verschillende ronden bestaan. Elke ronde bestaat weer uit twee fasen:

 1. veilingfase;
 2. aktiefase.

Veilingfase
De startspeler plaatst de vlag bij een tegel aan de rand naar keuze. Vervolgens plaatsen de spelers om de beurt een veilingfiche in hun spelerskleur op een aangrenzende tegel, precies één per speler. Dit zijn de tegels die worden geveild, waarbij elke speler per tegel precies één bod mag uitbrengen. De hoogste bieder ontvangt de tegel. De speler die een veilingfiche op de betreffende tegel heeft gelegd, brengt het laatste bod uit. Als hij het hoogste bod heeft uitgebracht, betaalt hij het bod aan de bank, anders ontvangt hij het geboden bedrag.
Ook de startspelervlag wordt geveild. De eigenaar ontvangt een 'extra aktie'-kaart en is de volgende ronde de startspeler.
Nadat alle tegels met een veilingfiche zijn geveild begint de volgende fase.

Aktiefase
Om de beurt voeren de spelers één aktie uit, tot alle spelers in totaal drie akties hebben uitgevoerd. De mogelijke akties zijn:
 1. vooruitgang bij één van de vijf ontwikkelingen op het ontwikkelingstableau;
 2. benutten van één van de vijf ontwikkelingen op het ontwikkelingstableau.
Ad 1: De speler verplaatst de grijze marker bij één van de vijf ontwikkelingen op zijn tableau één veld naar beneden en hij geeft de aangegeven schepenkaarten en/of specerijen af.
Ad 2: De speler kan kiezen uit het benutten van de volgende ontwikkelingen:
 • scheepsbouw: nieuwe schepenkaarten;
 • oogst: nieuwe specerijen op een eigen plantage naar keuze;
 • belasting: nieuwe dukaten;
 • expeditie: nieuwe expeditiekaarten;
 • kolonie stichten: meer kolonisten.
Het grijze markeringsblokje geeft aan hoeveel nieuwe goederen de speler ontvangt.

Nadat alle spelers drie akties hebben uitgevoerd, kunnen of moeten 'extra aktie'-kaarten worden ingezet en voeren de betreffende spelers één van de bovengenoemde akties uit. Nu eindigt de ronde en begint de veilingfase van de volgende ronde, waarbij de speler die de vlag bezit de startspeler is.

Nadat de vier ronden van deel A zijn gespeeld, worden alle tegels van het bord verwijderd. De tegels van het tweede deel worden gedekt geschud en op elk veld van het spelbord wordt een tegel geplaatst. Nu worden de vier ronden van deel B gespeeld.

eind

Het spel eindigt na de vierde ronde van deel B. Elke speler telt zijn punten: voor de vooruitgang op zijn tableau, voor eventuele kolonies, voor eventuele speciale tegels, voor eventuele expeditiekaarten en voor de speler met de meeste dukaten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is goed verzorgd en overzichtelijk. Het spelmateriaal bevat geen tekst. Met symbolen wordt duidelijk gemaakt welke akties bij de kaart/tegel horen. De eerste paar keer moet je wel regelmatig de spelregels erbij nemen, om na te lezen wat er met bepaalde symbolen wordt bedoeld.
 • De veiling van de tegels vormt het hart van het spel. Aan de hand van de verworven tegels zoals plantages bepalen de spelers welke akties ze in de volgende fase kunnen uitvoeren.
 • Je kunt elkaar bij het plaatsen van de startspelersvlag en verdere veilingfiches behoorlijk dwars zitten. Hierbij moeten voortdurend keuzes worden gemaakt: leg ik mijn veilingfiche op een tegel die ik zelf hard kan gebruiken, maar waar ik waarschijnlijk diep voor in de buidel moet tasten, of leg ik het op een fiche die mijn medespelers goed kunnen gebruiken, waardoor ik waarschijnlijk veel geld kan vangen?

negatief

 • De spelregels zijn overzichtelijk en helder, maar het is wel een boel om alles in een keer te onthouden. Een overzichtskaartje zou geen overbodige luxe zijn geweest.
 • Door de indeling van het spel in verschillende fases, verloopt het spel volgens een strak schema. Dit kan een beetje saai worden. Daarnaast kent de aktiefase geen interactie: elke speler speelt voor zich, je kunt elkaar hierbij niet dwars zitten.
 • Het geluk schuilt ook hier weer in het trekken van kaarten van de gedekte stapel. Niet alle expeditiekaarten zijn even 'sterk', en soms kan je bepaalde expeditiekaarten beter gebruiken dan andere. Gelukkig leveren expeditiekaarten met dezelfde symbolen aan het eind van het spel punten op. Een nog grotere geluksfactor schuilt in het trekken van extra kolonisten bij het stichten van een nieuwe kolonie: heb je pech dan trek je slechts twee extra kolonisten, heb je geluk dan trek je er wel zes!

waardering van andere sites

truus en truus9½ / 9½
6789
AnderSpel9 / 9
56789
jeux 2 rody5 / 5
345
boardgamegeek7½ / 8
67
spellenclub139½ / 10
789
hall90005 / 6
345
speelduivel5 / 6
3456
spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spieleteufel8 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spieletest7 / 10
5678910

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

feitjes

weetjes

03-10-2005 itemGoa bereikt de tweede plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.
11-07-2005 itemGoa is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.
29-10-2004 item999Games presenteert de nederlandstalige versie van Goa op Spellenspektakel 2004 in Eindhoven.
15-09-2004 itemGoa bereikt de derde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2004.
05-02-2004 itemHans im Glück presenteert Goa op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Hans im Glück
999Games
www.spellink.nl