doos

Medici

Medici

doos

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van handelaars en proberen door te bieden op een virtuele marktplaats de gewenste goederen te verkrijgen. Niet alleen de waarde telt, ook een monopoliepositie levert vermogen op.

materiaal

spelbord, 36 speelkaarten in 5 soorten (metaal, porcelein, kleurstof, stof en specerijen) met waarde 0, 1, 2, 3, 4, 5, 5, en een neutrale kaart met waarde 10 en voor elke speler: 6 spelstenen in zijn spelerskleur

kaart01kaart02kaart03kaart04kaart05neutralekaartachterkant

begin

Het spelbord toont voor elke goederensoort een pakhuis en een scorespoor waar het vermogen van de spelers op wordt bijgehouden. De spelers plaatsen in elk pakhuis een spelsteen in het onderste vakje en plaatsen hun telsteen op het scorespoor op veld 40 of 30 (afhankelijk van het aantal spelers).
De goederenkaarten worden geschud. Afhankelijk van het aantal spelers worden 18 tot 36 goederenkaarten gedekt terzijde gelegd. De overige goederenkaarten vormen een gedekte trekstapel.
Het spel wordt gespeeld in drie biedrondes. Na elke ronde volgt een telling. De startspeler voor de eerste ronde wordt gekozen. In de tweede en derde ronde begint de speler met het minste vermogen. De spelers komen kloksgewijs aan de beurt.

verloop

fotospelsituatie

Een speler mag in zijn beurt één, twee of drie kaarten van de trekstapel open neerleggen. De speler links van hem begint met bieden. De overige spelers volgen kloksgewijs, waarbij de speler die de beurt heeft als laatste biedt. Inzet is (een gedeelte van) het vermogen van de speler op het scorespoor. Het vermogen kan nooit onder de 0 florijnen komen. Bij het bieden gelden de volgende regels:

 • Er wordt altijd op de hele set kaarten geboden;
 • Elke speler mag maar één keer bieden;
 • Elk bod moet het vorige bod overtreffen of de speler past.
De hoogste bieder betaalt zijn inzet en ontvangt de set, die hij open voor zich legt. Als alle spelers gepast hebben wordt de set terzijde gelegd. De beurt gaat nu naar de volgende speler.
Een speler mag nooit meer dan vijf kaarten open voor zich hebben liggen. Als hij door te winnen met bieden op een openliggende set dit aantal zou overschrijden, mag hij niet meebieden. Hij mag in zijn beurt wel meer kaarten openleggen, maar niet meebieden. Zodra hij vijf kaarten voor zich heeft liggen, mag hij deze ronde helemaal niet meer in aktie komen.
Zodra er nog slechts één speler is die geen 5 kaarten voor zich heeft liggen, dan mag deze speler kostenloos kaarten van de trekstapel trekken. Hij moet de kaart(en) die hij trekt direct voor zich neerleggen. Als alle spelers 5 kaarten hebben liggen, is deze ronde ten einde. De ronde eindigt ook als de trekstapel leeg is.
De telling bestaat uit twee gedeelten:
 1. De spelers tellen de waarde van hun kaarten bij elkaar op, onafhankelijk van de soort goederen. De speler met de hoogste totaalwaarde verkrijgt het meeste vermogen. De speler met de laagste totaalwaarde ontvangt niets.
 2. De spelers tellen per goederensoort hoeveel kaarten ze in die soort hebben verkregen. Elke speler zet zijn spelsteen in het pakhuis net zo veel vakjes omhoog. De neutrale kaart met waarde 10 heeft in deze telling geen waarde. Vervolgens wordt in elk pakhuis gekeken welke speler hier een monopoliepositie inneemt. Deze speler ontvangt hiervoor 10 florijnen. De speler die hierna het hoogste staat, ontvangt 5 florijnen. Bereikt een speler het vakje met 10 of 20, dan ontvangt hij een bonus van 10 resp. 20 florijnen.
Na de telling begint de volgende ronde. Alle goederenkaarten worden verzameld en geschud (ook alle kaarten die terzijde gelegd zijn). Vervolgens wordt weer een aantal kaarten gedekt terzijde gelegd. De speler met het minste vermogen begint.

eind

Het spel eindigt na de afrekening van de derde ronde. De speler met het meeste vermogen wint het spel.

positief

 • De regels zijn simpel en snel uit te leggen. In tegenstelling tot sommige andere spellen van de hand van Knizia (denk aan Eufraat & Tigris of Samurai) steekt het scoremechanisme simpel in elkaar. Je scoort als je de meest waardevolle goederen bezit èn als je één of meer monopolieposities bezit.
 • De factor geluk zit ook hier weer in het trekken van de kaarten, maar is niet storend omdat het voor elke speler evenveel nadeel/voordeel oplevert. De kaart(en) die je trekt zijn namelijk nog niet in jouw bezit, hier moet eerst nog op geboden worden!
 • Bij het bieden zet je hetzelfde vermogen in, waarin ook de score wordt bijgehouden. Je moet dus van te voren goed afwegen of je inzet van die ronde wel wordt terugbetaald bij de afrekening!
 • Je moet voordurend inschatten wat je medespelers kunnen en willen inzetten en wat je er zelf voor over hebt.

negatief

 • De uitwerking van het thema blijft wat abstract. Het spelbord dient alleen om de score overzichtelijk bij te houden.
 • Het zou handig zijn als elke speler een extra spelsteen zou hebben om aan te geven met welke spelerskleur de speler speelt, zoals bijvoorbeeld in het spel Durch die Wüste.
 • Als je zelf vijf kaarten bezit, maar je medespelers nog niet, heb je even niks te doen.

strategie

Het loont de moeite te proberen aan het eind van de derde ronde in één of meer goederen een zodanige monopolie te verkrijgen, dat je de lucratieve bonussen kunt opstrijken. Je kunt je in het algemeen beter richten op veel van één soort dan van alles wat. Het heeft zeker geen zin om te investeren in goederen waar je geen eerste of tweede plaats meer zal bereiken, tenzij je probeert een hoge waarde te verkrijgen. Ook kan het soms nodig zijn te bieden op kaarten waar je zelf niet zo geïnteresseerd in bent, alleen om te voorkomen dat een medespeler te goedkoop een monopoliepositie verkrijgt.
Je moet in staat zijn in te spelen op de situatie als de zaken niet zo lopen als je had gepland.

waardering van andere sites

jeux 2 rody5 / 5
345
hall90005 / 6
345
spielephase5 / 6
3456
boardgamegeek7 / 8
67
goodgameguide8 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spieleteufel6 / 10
5678910
spieleteufel (HOlg)6 / 10
567910
speelduivel3 / 6
3456

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • Dit spel is in het Duits en Engels te verkrijgen. Naar verluid is het spel van Rio Grande Games (1998) weliswaar goedkoper, maar wel slechter van kwaliteit dan de uitgave van Amigo. In 2007 heeft Rio Grande Games een nieuwe uitgave op de markt gebracht. Het spelmechanisme is gelijk gebleven, alleen het spelmateriaal is aangepast. Zo zijn de kaarten vervangen door fiches, die uit een zak worden getrokken.
 • In het najaar van 2006 heeft Rio Grande Games een zelfstandig te spelen uitgave voor twee spelers op de markt gebracht onder de naam Medici vs Strozzi. In dit spel gaan de twee Florentijnse families een handelsstrijd met elkaar aan. In 2007 komt QWG Games met een Nederlandstalige versie van dit spel voor twee personen.

Medici vs Strozzi - Rio Grande GamesMedici - Rio Grande Games

feitjes

weetjes

01-02-2007 itemRio Grande Games presenteert Medici op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.
19-10-2006 itemRio Grande Games presenteert Medici vs Strozzi op Spiel 2006 in Essen.
1995 itemMedici bereikt de vijfde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1995.

verwijzingen

Amigo Spiele
Rio Grande Games
www.spellink.nl