doos

San Francisco

San Francisco

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn investeerders die de stad San Francisco na een grote aardbeving weer overeind helpen. Zij proberen bij de aanbesteding van verschillende stadswijken het beste uit de bus te komen en zo prestige te verwerven.

materiaal

1 spelbord, 12 neutrale (=witte) staafjes, 18 aktiekaarten, 35 stadswijken, 36 aanbestedingskaarten, 60 cheques in verschillende coupures, voor elke speler: 15 staafjes, 10 invloedskaarten (met waarde 0-9), 3 optiekaarten, 2 markeringsstenen.

stadswijk-marktstadswijk-sportveldchequeaktiekaartinvloedskaart

begin

Het spelbord toont San Francisco. De stad wordt opgebouwd met verschillende stadswijken, die met de lichte zijde naar boven worden neergelegd. De witte staafjes worden langs de zijden van de parken gelegd. Deze witte straten mogen gedurende het hele spel niet meer verplaatst worden.
Iedere speler ontvangt een kapitaal van $580.000, verdeeld over 12 cheques. De overige cheques worden uit het spel genomen. Verder ontvangt elke speler de staafjes, invloedskaarten (met waarde 0-9), optiekaarten en markeringsstenen in zijn kleur. De ene markeringssteen wordt op het prestigescorespoor op 0 gezet en de andere markeringssteen op het invloedsscorespoor op nummer 30.

verloop

De speler die aan de beurt is draait een aanbestedingskaart om. Boven aan het aanbestedingskaartje staat aangegeven hoeveel spelers een investeringsrecht kunnen verkrijgen. Ook staat aangegeven waarmee geboden gaat worden:

  • cheques
  • invloedskaarten
  • optiekaarten
Door te bieden proberen de spelers het investeringsrecht in de desbetreffende wijk te verkrijgen. Bij het bieden met cheques moeten de winnaars hun cheques inleveren, de verliezers nemen hun cheques weer terug in de hand. Invloedskaarten en optiekaarten worden altijd weer terug in de hand genomen. Bij het bieden met invloedskaarten, moeten de winnaars hun markeringssteen net zoveel plaatsen terugzetten op het invloedsspoor als de waarde van hun gespeelde invloedskaart.
De spelers die investeringsrecht hebben verkregen mogen een staafje van hun kleur aan de zijde van de desbetreffende stadswijk leggen. Als een speler de meerderheid aan investeringen in een bepaalde wijk bezit, wordt de stadswijk gewaardeerd: het wijkkaartje wordt gedraaid, zodat de donkere zijde boven komt te liggen en de speler ontvangt net zoveel prestige als het nummer op de stadswijk aangeeft.
Vervolgens wordt een aktiekaart gespeeld en op het eerste lege jaarvak op het spelbord geplaatst. Wordt door het uitvoeren van een aktiekaart nog een wijk gewaardeerd, dan volgt weer een aktiekaart, etc. Met de aktiekaarten kunnen de investeerders bonuspunten verkrijgen, of het recht een staafje te verplaatsen of ze kunnen invloedspunten of cheques terugkrijgen, etc.

eind

Het spel eindigt als het laatste jaar wordt bedekt met een aktiekaart. De speler die op dat moment de meeste prestige heeft, is de winnaar.

positief

Dit spel heeft echt van alles wat: strategisch plaatsen van je staafjes, beetje bluffen met het bieden en inschatten wat je medespelers zullen gaan doen.

negatief

Even mopperen over het spelmateriaal: De stadswijken hebben elk een nummer. Helaas komt dit nummer niet terug op de aanbestedingskaarten of optiekaarten. Je moet echt heel goed kijken om in de vage afbeelding de desbetreffende wijksoort(en) te herkennen.
Hebben meerdere spelers dezelfde invloedskaart gespeeld, dan liggen zij er direct uit. Van te voren is echter helemaal niet in te schatten welke invloed je medespelers exact zullen aanwenden. Het zal je echt niet veel uitmaken of je een invloed van, zeg, 4 of 5 gaat spelen, maar als iemand toevallig hetzelfde biedt, lig je er beiden uit. Kwestie van pech. Dit in tegenstelling tot het uitbrengen van een optie: bij gelijke keuze wordt het investeringsrecht toegekend na een biedronde met cheques.

strategie

Als je het investeringsrecht hebt ontvangen voor een wijk met een bepaald cijfer, dan mag je aan zo'n wijk een staafje plaatsen. Dit mag dus ook als de wijk al gewaardeerd is. Als het geplaatste staafje grenst aan een andere wijk die nog niet gewaardeerd is, dan oefent het staafje hier ook invloed op uit. Zo kun je misschien goedkoop je investering vergroten in een wijk met meer prestige.
Let op: wanneer het investeringsrecht met optiekaarten wordt verkregen, mag de speler met een optiekaart voor wijk 6 als eerste een staafje neerleggen. Misschien wel op het straatje dat jij in gedachten had!

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
speelduivel4 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
spellenhoek4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
spieleteufel5 / 10
5678910
boardgamegeek5½ / 8
67

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Er is geen Nederlandse versie van dit spel verkrijgbaar, wel een Duitse. De kaarten bevatten geen tekst, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

feitjes

weetjes

03-02-2000 itemAmigo Spiele presenteert San Francisco op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.

verwijzingen

Vertaling van de spelregels
Amigo Spiele
www.spellink.nl