doos

Darjeeling

Darjeeling

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 37,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers plukken thee en verschepen de verzamelde kisten in de haven. Wie verzamelt zo de meeste punten?

materiaal

1 spelbord, 3 stadtegels, 112 theekisten-tegels in vier theesoorten, 1 zakje, 8 vraagstenen (2 per theesoort), 1 schuine balk, 7 schepen, 10 aktietegels, 6 delen om de haven te maken en voor elke speler: 1 theeplukker, 1 zichtscherm en 11 kratten in zijn spelerskleur

3 theekistdelen met groene thee1 theekistdeel met groene thee1 theekistdeel met zwarte thee2 theekistdelen met zwarte thee1 theekistdeel met rode theeene zijde aktieficheandere zijde aktiefiche

begin

De tegels met theekisten worden in het zakje gedaan en goed geschud. Vervolgens wordt het speelveld opgebouwd uit theekist-tegels en 2-3 steden, volgens één van de gegeven voorbeelden in de spelregels. Elke theekist-tegel toont één of meer delen van een theekist in de kleuren zwart, groen, wit en rood. In de loop van het spel proberen de spelers complete theekisten te verschepen.
Afhankelijk van het aantal spelers worden 3-7 schepen klaargelegd in de haven. De vraagstenen worden geschud en in willekeurige volgorde in de balk gelegd. De kleur van de vraagstenen komt overeen met de theesoorten (zwart, groen, wit en rood). De balk loopt een beetje schuin af.
Elke speler ontvangt een theeplukker, 11 kratten (blokjes) en een scherm in zijn spelerskleur. De spelers plaatsen om de beurt hun theeplukker aan de rand van het speelveld, op de plaats van een theekist naar keuze. De spelers nemen deze theekist achter hun scherm.

verloop

spelbord

Darjeeling wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt voert de speler de volgende akties uit:

 1. Punten scoren voor ingescheepte kratten.
 2. Theeplukker verplaatsen en een theekist nemen.
 3. Kratten inschepen.
ad 1: Aan het begin van zijn beurt ontvangt de speler punten voor reeds ingescheepte kratten. Het schip dat het dichts aan de aanlegsteiger ligt, is het meeste waard. Bij elk schip staat een vermenigvuldigingsfactor aangegeven. De speler telt zijn punten en loopt met zijn markeersteen op het scorespoor net zoveel velden naar voren.
ad 2: De speler verplaatst zijn theeplukker naar een theekist en neemt deze theekist achter zijn scherm. Als hij een tegel met drie theekistdelen neemt, ontvangt hij een aktiefiche uit de voorraad. Op de achtergelaten plek komt een tegel uit het zakje. Als de theeplukker 1 stap vooruit loopt, kost dit geen punten. Elke extra stap kost 1 punt. Het passeren van een andere theeplukker kost 2 punten. De theeplukker mag niet van richting veranderen tijdens het verplaatsen, behalve bij aanvang van de verplaatsing. Eén slag is kostenloos, een hele draai kost 2 punten.
ad 3: Als de speler complete kisten thee kan maken van zijn verzamelde tegels, mag hij deze inschepen. De kisten moeten van één theesoort zijn. De speler mag net zoveel kratten inschepen als het aantal complete kisten, als zijn theeplukker op een tegel bij een stad staat (horizontaal, vertikaal of diagonaal). Zo niet, dan mag hij één krat minder inschepen. De ingeleverde theekisten worden terzijde gelegd. Als de speler 4 of meer kratten inscheept, ontvangt hij 1 bonuspunt per krat. Nu neemt de speler de laagste vraagsteen in de kleur van zijn theekisten van de schuine balk en legt deze bovenin. De speler ontvangt net zoveel punten als het aantal vraagstenen tussen de twee vraagstenen van de betreffende kleur.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
Bij het inschepen van kratten kan de speler een actietegel inleveren. Elke aktietegel heeft twee zijden. De speler moet kiezen welke zijde hij wil uitvoeren:
 1. Als zijn theeplukker niet naast een stad staat, mag hij toch net zoveel kratten inschepen als het aantal complete kisten dat hij inlevert.
 2. Hij ontvangt dubbele punten voor de vraagstenen.

eind

Het spel eindigt zodra een speler 100 punten of meer heeft verzameld. Elke speler verliest 1 punt voor elk kratdeel dat hij nog achter zijn scherm heeft liggen. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De schuine balk met vraagstenen ziet er fascinerend uit.
 • De spelregels lijken even ingewikkeld. Gelukkig staat op je zichtscherm een samenvatting, zodat je altijd even nakijken hoe je theeplukker nou moet lopen en hoeveel punten je dat kost.
 • Je kunt elkaar een beetje dwarszitten door precies die theesoorten voor je medespelers weg te plukken. Het is maar de vraag welke theesoort hiervoor in de plaats komt te liggen.
 • De regels geven een aanbevolen leeftijd van 12 jaar, maar waarom is niet helemaal duidelijk. Zo ingewikkeld is het nou ook weer niet. Darjeeling is een prima familiespel, vanaf een jaar of 10

negatief

 • Je vergeet al snel om aan het begin van je beurt je punten te scoren. Vergeten is te laat?
 • De geluksfactor speelt een grote rol. Ook je medespelers kunnen roet in het eten gooien. Het is maar de vraag hoe lang jouw kratten in dat waardevolle schip blijven liggen.
 • Het wordt nergens echt spannend. Het spel kabbelt een beetje door.

strategie

Probeer een beetje te onthouden welke kisten je medespelers verzamelen. Ze zullen deze zeker een keer gaan verschepen!
Probeer niet dezelfde theesoort te verzamelen als de speler die voor jou aan de beurt is. Of je moet de buit voor zijn neus kunnen wegplukken. Als hij zijn kratten verscheept voordat jij kan verschepen is je bonus dus nul.

waardering van andere sites

spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
hall90004 / 6
345
boardgamegeek6 / 8
67
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

verwijzingen

Abacus Spiele
Rio Grande Games