doos

Dos Rios

Dos Rios

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 25,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn Mexicaanse grootgrondbezitters en proberen de vruchtbaarste gebieden te bezitten. Maar de vruchtbaarheid hangt af van de rivier en haar loop wil nog wel eens wijzigen!

materiaal

6 bordranden, 12 borddelen, 40 rivierdelen, 40 houten dammen, 15 opbrengstkaarten, 50 geldbriefjes en voor elke speler: 6 Campesinos (boeren), 4 Fincas (boerderijen) en 1 Haciënda (hoofdgebouw)

maisgraanachterkantspelbord-stukrivierdelen

begin

Elke speler kiest een kleur en krijgt de bijbehorende speelstukken en twee dammen. Het bord wordt neergelegd door de randen aan elkaar te zetten en de 12 delen er in te plaatsen. Dan worden de rivieren geplaatst. Om de beurt leggen de spelers een stuk van de rivier neer, waarbij de rivier van boven naar beneden moet stromen: gebergte is hoger dan bos, en bos is weer hoger dan akkerland. Elke speler plaatst drie boeren in de stad. De andere drie worden om de beurt door de spelers op de velden van het bord gezet, niet op een veld waar al een boer van een andere kleur staat, en maximaal van gelijke kleur per veld. De opbrengstkaarten worden geschud en er wordt één kaartje meer omgedraaid dan er spelers zijn. Hierbij mogen nog geen Desperado-kaarten liggen.

verloop

fotospelsituatie

Dos Rios wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt mag de speler boeren verplaatsen en gebouwen en dammen neerzetten. Daarna wordt de eerste opbrengstkaart gespeeld. De speler beschikt over zes bewegingspunten waarmee hij zijn boeren over het spelbord kan bewegen. Elke stap kost één bewegingspunt. De speler kan zelf kiezen hoe hij deze bewegingspunten inzet. Hierbij mag een boer niet door een veld van een andere speler lopen, de boeren die daar staan moeten dan verjaagd worden. Om boeren te verjagen moet je met meer boeren aankomen dan er aanwezig zijn, of je moet van een hoger gelegen veld afkomen. Verjaagde boeren gaan terug naar de stad.
Door het plaatsen van dammen wordt de loop van de rivier afgebogen. Een dam kan alleen geplaatst worden in een veld waar een eigen boer staat. Wanneer een dam in de rivier wordt gelegd, wordt dat rivierstuk weggenomen en de spelers leggen de rivier opnieuw neer, te beginnen bij het afgedamde veld. De delen van de dode rivier worden weggenomen.
Daarna mag de speler één of meer finca's of zijn hazienda bouwen op een veld waar een eigen campesino staat. De speler mag nu in een volgende beurt voor twee bewegingspunten een boer vanaf de stad in het veld met zijn hazienda plaatsen.

Na deze eigen acties beslist de speler of de eerste opbrengstkaart wordt uitgevoerd. Als de kaart niet wordt uitgevoerd wordt hij achteraan de rij gelegd. Alleen velden die aan de rivier liggen en bezet zijn door een boer, finca of hazienda worden gewaardeerd:

  • Akker (tabak, tarwe of maïs): 100 Rio per gewaardeerd veld.
  • Bos: Eén dam per gewaardeerd veld.
  • Rio Verde of Rio Moreno: 100 Rio per gewaardeerde akker en één dam per gewaardeerd bos.
Niet alleen de actieve speler, maar alle spelers kunnen bij deze waardering hun beloning ontvangen, als zij spelfiguren op de gewaardeerde velden hebben staan. De kaart komt op de aflegstapel en een volgende wordt achteraan de rij gelegd. Als dit een Desperado-kaart is, wordt die direct uitgevoerd: Desperado's verschijnen uit het gebergte en zakken de rivier af. Van de eerste drie velden die door boeren worden bezet, verjagen ze steeds een boer naar de stad. Alleen een Hacienda beschermt zijn boeren tegen de Desperado's. De Desperado-kaart wordt op de aflegstapel gelegd en een nieuwe kaart wordt omgedraaid om achteraan de rij te leggen.

eind

Het spel eindigt wanneer een speler zijn vijfde gebouw plaatst. Wanneer echter tijdens het spel vier gebouwen van een speler, waaronder de Hacienda, zich in bevloeide velden bevinden, eindigt het spel voortijdig.

positief

  • Het spel bevat een aantal verrassende elementen, zoals het plaatsen van dammen om de loop van de rivier te veranderen. Strategisch geplaatste dammen kunnen ertoe leiden dat de rivieren bepaalde velden nooit meer kunnen bereiken.
  • In een spel met twee spelers kunnen de spelers elkaar behoorlijk dwarszitten en wordt het nodige gevraagd aan planning en taktiek.
  • Het spelmechanisme met de bewegingspunten maakt dat je zelf mag weten welke boeren je hoeveel velden beweegt en in welke volgorde, zolang je maar binnen het vastgelegde aantal bewegingspunten blijft.
  • De factor geluk is vrijwel geheel afwezig (afgezien van het trekken van de Desperado's) en de spelers beschikken over dezelfde informatie.

negatief

  • Zeer frustrerend zijn de Desperado's: heb je net al je boeren een beetje behoorlijk gepositioneerd, worden ze stuk voor stuk terug naar de stad verdreven. Maar des te leuker als dit je medespelers overkomt!
  • Speel je Dos Rios met het maximale aantal van vier spelers, dan wordt plannen haast onmogelijk: voor je weer aan de beurt bent is de situatie op het bord teveel veranderd: je boeren verdwijnen één voor één terug naar de stad en dammen veranderen de loop van de rivier in jouw nadeel. Zo vis je bij de volgende waardering achter het net. Je bent in je beurt druk bezig de situatie op het spelbord voor deze en de komende waardering zoveel mogelijk naar jouw hand te zetten, maar lange termijn planning kan je wel vergeten.
  • Speel je met mensen die erg lang nadenken en alle mogelijkheden willen doorrekenen, dan kan een beurt wel heel lang duren. Het is namelijk niet echt mogelijk vooruit te denken, omdat dit afhangt van de loop van de rivier en de posities die de boeren van je medespelers hebben ingenomen.

waardering van andere sites

speelduivel5 / 6
3456
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
jeux 2 rody4 / 5
345
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
spieleteufel6 / 10
5678910
boardgamegeek6 / 8
67
spiele-truhe4 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

15-03-2005 itemDos Rios: Valley of Two Rivers is genomineerd voor de Origins Awards-verkiezing 2004 in de categorie Best Board Game or Expansion.
22-05-2004 itemDos Rios staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2004.
05-02-2004 itemKosmos presenteert Dos Rios op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Kosmos
Mayfair Games
www.spellink.nl