doosbestel Emira bij bol.com

Emira

Emira

doosbestel Emira bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
75 - 90

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 30,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van oosterse sjeiks die proberen zoveel mogelijk prinsessen (Emira's) naar hun harem te lokken.

materiaal

1 spelbord, 1 houten startspelerpion, 12 kleine- en 12 grote specerijenkaravanen, 1 buidel, 28 prinsessenkaarten, 22 statuskaarten, 16 missiekaarten, 90 goudstukken, 2 Xenia-fiches, 39 uitstralingsfiches, 23 kamelenfiches, 20 paleisfiches en voor elke speler: 3 markeerstenen, 1 overzichtskaart en 1 legvel

missiekaartprinseskaartstatuskaartfiches

begin

Elke speler ontvangt een eigen spelbord, wat startkapitaal en een geheim te houden missiekaart. Hierop staan zijn overwinningsvoorwaarden aangegeven: het aantal prinssessen dat hij in zijn harem moet zien te krijgen of twee prinsessen minder, maar dan moeten de overige prinsessen wel de aangegeven vaardigheden bezitten. Elke prinses heeft zo'n vaardigheid: intelligentie, huishouden, koken of libido. Daarnaast heeft elke prinses een eerste en tweede voorkeur voor een eigenschap van de sjeik: zij valt op uitstraling, status, geld of een groot paleis. Elke ronde wordt een prinseskaart opengedraaid. Aan het eind van de ronde wordt gekeken welke sjeik het meest aan haar voorkeur voldoet.

verloop

spelbord

De sjeiks verdienen hun geld met specerijenhandel. Dit geld kunnen zij inzetten om als eerste een attribuut te mogen kiezen. Elke ronde worden de attributen klaargelegd. Een attribuut kan per ronde slechts eenmaal gekozen worden. De startspeler zet minimaal 10 goudstukken in. De speler aan zijn linkerhand mag nu een bod uitbrengen of passen. Een bod moet minstens 10 goudstukken hoger zijn. Er wordt net zo lang geboden tot iedereen op één na heeft gepast. De speler met het hoogste bod betaalt het geld en kiest een attribuut. Hij mag deze ronde niet meer meebieden. De fase eindigt als elke speler een attribuut aangeschaft heeft. De spelers kunnen kiezen uit de volgende attributen:

 • Uitstraling vergroten: De speler betaalt 350 goudstukken en ontvangt het openliggende uitstralingsfiche. De sjeik is nu aantrekkelijker geworden voor prinsessen die vallen op uitstraling.
 • Status verhogen: De speler betaalt het aangegeven bedrag en ontvangt de openliggende statuskaart. De sjeik is nu aantrekkelijker geworden voor prinsessen die vallen op status.
 • Paleis vergroten: De speler betaalt 500 goudstukken en ontvangt het openliggende paleisdeel. Hij heeft nu ruimte voor een extra prinses en is aantrekkelijker geworden voor prinsessen die vallen op een groot paleis.
 • Investeren in specerijen: De speler betaalt het aangegeven bedrag en verdient nu een aantal ronden lang meer goudstukken met zijn specerijenhandel.
 • Kameelbezit: De speler betaalt 150 goudstukken en ontvangt het openliggende kamelenfiche. De volgende biedrondes betaalt hij per kameel in zijn bezit 50 goudstukken minder dan hij heeft geboden.
Vervolgens kiest de openliggende prinses voor de sjeik die het meest aan haar voorkeur voldoet. Tenslotte moet elke sjeik zijn harem onderhouden: per prinses betaalt hij 50 goudstukken aan de bank.

eind

Het spel eindigt als een speler aan het eind van de ronde aan zijn overwinningsvoorwaarden op zijn missiekaart heeft voldaan. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • De illustraties op het spelmateriaal zijn sfeervol weergegeven. Het thema komt tot in de details terug.
 • Tja, dat thema. Het klinkt heel geëmancipeerd: de emira's kiezen zelf in welke harem ze plaatsnemen. Maar een keuze op een leven buiten de harem zit er voor hen helaas niet in!
 • In de veilingfase moeten moeilijke keuzes worden gemaakt. Wat heb ik nodig en hoeveel goudstukken heb ik daarvoor over? Iedereen kan per ronde slechts één attribuut aanschaffen, dus er kan flink tegen elkaar op geboden worden!

negatief

 • In een spel met meer spelers kunnen de biedrondes aardig lang duren. Als jij al in de eerste biedronde een attribuut hebt verkregen, moet je even geduld hebben. Een spel kan aanzienlijk langer duren dan de aangegeven 75 minuten.
 • Een eenmaal opgelopen achterstand is moeilijk in te halen. Het uitspelen van de juiste aktiekaarten kan je helpen. Hier komt de geluksfactor om de hoek kijken. Je mag twee aktiekaarten bekijken en er één uitkiezen. Soms zit er eentje tussen die je precies kan gebruiken en soms heb je pech.
 • Je rekent heel wat af: als ik zoveel goud moet overhouden om mijn prinsessen te onderhouden, hoeveel kan ik dan maximaal bieden zodat ik genoeg goudstukken overhoud om die aktie te kunnen uitvoeren. Als die aktie inmiddels door een medespeler is gekozen, en de openliggende prinses jouw harem voorbij zal lopen, kun je de hele berekening weer opnieuw maken.
 • Een prinses met een voorkeur voor jouw harem kan niet geweigerd worden. Het komt regelmatig voor dat je helemaal niet op die prinses zit te wachten!

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
5678910
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
spieleteufel7 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
spelwereld6½ / 8
5678
spellenclub138 / 10
789
hall90004 / 6
345
goodgameguide7 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
truus en truus6½ / 9½
6789
spellengek (Dagmar)2 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

19-10-2006 itemPhalanx Games presenteert Emira op Spiel 2006 in Essen.

verwijzingen

Phalanx Games
Mayfair Games