doos

Gods

Gods

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen zoveel mogelijk stammen op aarde aan hun god te onderwerpen. De meest succesvolle goden, degenen die het voor elkaar krijgen 3 dezelfde stammen voor zich te winnen, vestigen een volk. Alleen zo zal het lukken bij dit spel als winnaar te eindigen.

materiaal

48 zeskantige kaarten: 32 stammen, 11 woestijnen, 2 aanvullende aktie kaarten, 2 wervelstormen, 1 speleinde-kaart. Verder: 12 zegekaartjes, 8 volkerenkaarten, 50 energiekristallen. Voor elke speler: 6 tempels, 15 markeerkaarten

paarsestamwoestijnvolkerenkaartzegekaartmarkeerkaart2extraaktiekaartwervelstormspeleindekaart

begin

Elke speler kiest een god en ontvangt de daarbij behorende tempelkaarten en markeerkaarten en 2 energiekristallen. Afhankelijk van het aantal spelers wordt de beginopstelling neergelegd. Alle zeskantige kaarten (met uitzondering van de tempelkaarten en de speleindekaart) worden als een gedekte stapel neergelegd. De speleindekaart wordt met drie kaarten van de stapel geschud en onderop de stapel gelegd, zodat niemand weet, welke kaart de speleindekaart is.
De bovenste twee kaarten worden open naast de stapel gelegd, zij vormen de etalage.

verloop

fotospelsituatie

Aan het begin van zijn beurt krijgt een speler drie kristallen van de voorraad. Hij vult de etalage aan tot twee. Hierna moet hij twee akties uitvoeren, zoals het aanleggen van een stam of een tempel. Hiermee kun je stammen onder het gezag van je religie plaatsen. De meeste akties kosten kristallen, alleen het aanleggen van een woestijn levert een kristal op.Heeft een god drie stammen van dezelfde kleur onder zijn religie geplaatst, dan krijgt hij direct een zegekaartje en een volkerenkaart in die kleur. Beide kaarten leveren aan het eind van het spel overwinningspunten op: twee overwinningspunten voor het zegekaartje en drie overwinningspunten voor de volkerenkaart. Om een volk te vestigen is het niet nodig dat de stammen bij elkaar liggen. Als stammen van religie wisselen waardoor een god niet meer drie stammen onder zijn religie heeft, moet hij de volkerenkaart weer terug in de voorraad leggen. Het zegekaartje mag hij echter behouden.

eind

Er zijn drie manieren waarop het spel kan worden beëindigd:

  • Het speleinde kaartje wordt omgedraaid.
  • Een speler bezit drie verschillende volkerenkaarten.
  • Een speler bezit vier willekeurige volkerenkaarten.
Alle spelers tellen hun overwinningspunten. De speler of spelers die de meeste tempels gebouwd hebben, moeten van deze score vier overwinningspunten aftrekken. De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar. Bij gelijke stand wint de speler met de meeste kristallen.

positief

  • Al spelende ontvouwt zich een nieuwe wereld, die voortdurend in beweging is. De aarde breidt zich uit, stammen veranderen van religie en woestijnen worden verlegd, waardoor het spel nooit statisch wordt. Integendeel, Gods is een heel dynamisch legspel.
  • Ook als je niet aan de beurt bent, kan je actief meedenken. Alle kaarten waar je medespeler deze beurt over beschikt liggen open op tafel. Wat gaat hij doen en wat zou jij met de kaarten die in de etalage liggen kunnen doen als je medespeler deze niet gaat gebruiken?
  • Het overwinningspunten systeem zit doordacht in elkaar. Je kunt punten verliezen als je het volkerenkaartje verliest, maar het zegekaartje mag je houden, deze punten raak je dus niet meer kwijt. Ik heb het spel alleen met z'n tweeën gespeeld, en ik heb nog niet meegemaakt dat de zegekaartjes van een bepaalde kleur niet meer op voorraad waren.

negatief

  • De markeerkaarten en de energie kristallen zijn in mijn geknutselde versie te klein en niet goed vast te pakken. Ik heb ze vervangen door fiches/blokjes van een ander spel.
  • Ik heb het spel alleen nog maar met z'n tweeën gespeeld. Het speleindekaartje is in een spel met twee spelers overbodig; het spel is altijd actief beëindigd door een speler. Het speleindekaartje is wellicht pas nodig met 3 of 4 spelers.

strategie

Om stammen die aan jouw god onderworpen zijn voor je medespelers te beschermen, moet je de plaatsen eromheen met andere kaarten volbouwen. Hierdoor wordt de prijs voor het neerleggen van een tempel snel zeer hoog. Woestijn is daarvoor zeer geschikt en levert je bovendien nog een kristal op. Maar woestijn kan natuurlijk ook weer worden verwijderd.

waardering van andere sites

AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
hall90004 / 6
345
boardgamegeek6 / 8
67
goodgameguide6 / 9
56789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Variant voor het reduceren van de factor geluk: Het speleindekaartje wordt uit het spel genomen. Stop alle overige zeskantige kaarten, met uitzondering van de tempels, in een ondoorzichtig zakje. Alle kaarten voor het aanvullen van de etalage worden uit het zakje genomen. Liggen er twee dezelfde kaarten in de etalage, dan worden beide kaarten weer in de zak gestopt en worden nieuwe kaarten voor de etalage getrokken. Dit kan zich naturlijk herhalen. Uitzondering hierop vormen vanzelfsprekend de laatste twee kaarten. Aanvullende aktie kaarten en wervelstormen worden nadat ze gespeeld zijn uit het spel genomen. Het spel eindigt als de etalage niet meer aangevuld kan worden. Het is zelfs mogelijk de andere twee mogelijkheden om het spel te eindigen weg te laten.

algemeen

  • Het spel Gods werd uitgebracht in een gelimiteerde editie van 600 exemplaren en was tijdens Spiel 2001 verkrijgbaar. Het spel is nu te downloaden van de site van Michael Schacht. Met wat geduld knutsel je zo je eigen exemplaar in elkaar. De genoemde variant voor het reduceren van de factor geluk is ook afkomstig van zijn website.
  • Op Spiel 2005 in Essen presenteerde Spiele aus Timbuktu de nieuwe uitgave van Gods, nu als compleet spel met alle benodigde spelmaterialen.

Heruitgave Gods

feitjes

weetjes

13-10-2005 itemSpiele aus Timbuktu presenteert de heruitgave van Gods op Spiel 2005 in Essen.
18-10-2001 itemSpiele aus Timbuktu presenteert Gods op Spiel 2001 in Essen.

verwijzingen

Hier is het spel te downloaden (Duits)
Spiele aus Timbuktu
www.spellink.nl