doos

Metallurgie

Metallurgie

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel legspel

prijsindicatie

prijs
6,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers zijn alchemisten die het ene metaal in het andere metaal omzetten. Welke alchemist heeft aan het einde van de ceremonie de meeste metalen verzameld?

materiaal

103 metaalkaarten, 1 stop-kaart, 2 overzichtskaarten, 4 bonuskaarten

achterkantijzerkoperzilvergoud

begin

Elke kaart toont een metaal: ijzer, koper, zilver of goud. De startopstelling wordt opgebouwd uit 7 ijzerkaarten, 4 koperkaarten en 1 zilverkaart. De overgebleven metaalkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. De stopkaart wordt in de onderste vijf kaarten meegeschud. Elke speler ontvangt 3 kaarten in zijn hand. De bonuskaarten zijn voor het basisspel niet nodig.

verloop

Metallurgie wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt doorloopt de speler de volgende fasen:

 1. De speler mag de bovenste kaart van de trekstapel open draaien. Dit is echter niet verplicht. Als hij ervoor kiest een kaart open te draaien, moet hij deze kaart ook aanleggen. Een ijzerkaart kan op een open plek worden aangelegd. De kaart moet met minstens één zijde grenzen aan een reeds geplaatste kaart. Een koperkaart moet op een ijzerkaart worden gelegd, een zilverkaart op een koperkaart en een goudkaart op een zilverkaart.
 2. De speler speelt één of meer kaarten uit zijn hand: of net zoveel kaarten van één soort op verschillende plekken, of een opeenvolgende reeks kaarten op één plek (in de volgorde ijzer, koper, zilver, goud). Heeft de speler fase 1 uitgevoerd, dan moet(en) de gespeelde kaart(en) hierbij passen. Als nu een aaneengesloten ketting van 9 ijzerkaarten zichtbaar open ligt, neemt de speler 5 ijzerkaarten uit deze ketting weg. Hij legt 1 kaart als punt gedekt voor zich neer, de overige kaarten komen op de aflegstapel. Hetzelfde geldt voor 7 koperkaarten (4 wegnemen), 5 zilverkaarten (3 wegnemen) en 3 goudkaarten (2 wegnemen). Als door het wegnemen van kaarten weer een nieuwe ketting van kaarten zichtbaar wordt, mag de speler nogmaals kaarten wegnemen en 1 kaart als punt voor zich leggen.
 3. De speler vult zijn hand aan tot 3 kaarten.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler de stopkaart trekt. De speler die de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar van het spel.

positief

 • De spelregels zijn simpel en snel uitgelegd.
 • De afbeeldingen op de kaarten zijn eenvoudig maar doeltreffend. Alleen haal ik steeds ijzer en zilver door elkaar. Goed opletten dus!
 • De kaarten worden op een speciale manier in een rooster aangelegd, waardoor elke kaart door zes andere kaarten kan worden omringd.
 • Lukt het je kaarten weg te nemen waardoor een nieuwe ketting van kaarten zichtbaar wordt?

negatief

 • Het spel zelf heeft niet zoveel om het lijf. Je hebt slechts drie kaarten om uit te kiezen. Zit hier geen enkele kaart bij die je deze beurt een punt kan opleveren, dan kan je je geluk beproeven en de bovenste kaart van de stapel trekken.

waardering van andere sites

hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spieletest7 / 10
5678910
hall90003½ / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
spellenclub137 / 10
789
spielephase3 / 6
3456

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

De 4 bonuskaarten worden gedekt geschud. Elke bonuskaart toont 1 metaal: ijzer, koper, zilver of goud. Elke speler ontvangt 1 bonuskaart, die hij voor zijn medespeler(s) geheim houdt. Aan het eind van het spel levert elk metaal dat op zijn bonuskaart staat afgebeeld, 2 punten op in plaats van 1.

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • ontwerper
  Maik Hennebach
 • vormgeving
  Axel Scholz
 • uitgever

weetjes

23-10-2004 itemArgentum Verlag presenteert Metallurgie op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

Argentum Verlag
www.spellink.nl