doosbestel Querulon bij bol.com

Querulon

Querulon

doosbestel Querulon bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 41,-

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers proberen door het plaatsen van hun pionnen op het spelbord als eerste de middenstip te bereiken.

materiaal

1 spelbord, 2 speciale dobbelstenen en voor elke speler: 28 pionnen in zijn spelerskleur, 1 opbergbakje

dobbelsteen-plaatsendobbelsteen-wisselendobbelsteen-pakken

begin

Het spelbord toont voor elke spelerskleur vanuit één van de hoeken een parcours naar de middenstip. Daarnaast toont het spelbord in elke spelerskleur twee wisselvakken, met elk 3 witte velden en 5 velden in de spelerskleur.
Elke speler ontvangt 28 pionnen in zijn spelerskleur en plaatst 6 pionnen op de eerste 6 velden van zijn parcours. De rest komt in de voorraad.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de twee speciale dobbelstenen.

 1. Enkele pijl: In de rij plaatsen.
 2. Dubbele pijl: Omwisselen.
 3. Handje: Pakken.

De speler voert (indien mogelijk) de acties behorend bij de worp van de dobbelstenen uit. Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.
De acties moeten altijd in een vaste volgorde worden uitgevoerd: in de rij plaatsen, omwisselen, pakken.

Ad 1. In de rij plaatsen: De speler moet (indien mogelijk) vijf pionnen uit zijn eigen wisselvak aansluitend op zijn eigen parcours op het spelbord plaatsen.
Ad 2. Omwisselen: De speler wisselt (indien mogelijk) drie pionnen (van de witte velden in zijn eigen wisselvak) om tegen vijf pionnen in zijn eigen spelerskleur. Deze vijf pionnen komen op de vijf gekleurde velden in zijn eigen wisselvak. De drie pionnen komen terug op voorraad.
Ad 3: Pakken: De speler moet (indien mogelijk) drie pionnen van het spelbord nemen en deze op lege, witte velden in een eigen wisselvak plaatsen. De speler kan kiezen van welk parcours hij de pionnen wegpakt en hij mag ook pionnen van verschillende parcours wegnemen, zolang hij maar genoeg witte velden heeft om deze pionnen te plaatsen. Desnoods moet de speler eigen pionnen van het parcours nemen!

eind

De speler die het eerst een pion op de middenstip plaatst, is de winnaar van het spel.

positief

 • Querulon heeft eenvoudige spelregels. Iedereen kan zo meespelen.
 • Het spelmateriaal ziet er prima verzorgd uit. De velden op het parcours en in de wisselvakken zijn een beetje verdiept, zodat de pionnen wat beter blijven staan.
 • Aan het eind van het spel kan het spannend worden: welke speler bereikt als eerste de middenstip?

negatief

 • In de handleiding wordt het spel getypeerd als: 'Een tactisch spel voor . . . echte querulanten!!', maar dat tactische vind ik in het spel nergens terug. Querulon heeft daarentegen een zeer hoge geluksfactor. Je acties worden volledig bepaald door de worp met de dobbelstenen. Jonge kinderen houden nog wel van zo'n spel. Voor oudere kinderen biedt het snel minder uitdaging. De enige manier om het spel te sturen, ligt in het kiezen van welke speler je pionnen wegpakt. Dat zal natuurlijk vaak de speler zijn die voor ligt.
 • Vaak genoeg is het niet mogelijk een actie uit te voeren. Dit maakt het spel snel saai.

waardering van andere sites

spellengek (wendy)1 / 4
1234
AnderSpel5 / 9
5678

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 5. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 5 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

 • jaar van uitgave
  2002
 • ontwerper
  C. Kruyt, H. Tseng
 • uitgever
  Selecta

verwijzingen

Selecta
www.spellink.nl