doos

Silk Road

Silk Road

doos

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers maken hun fortuin door het verhandelen van goederen langs de zijderoute. Hierbij kopen zij de karavaanleider om, zodat deze reist langs de steden van hun keuze.

materiaal

spelbord, 75 goederenblokjes, 90 actietegels (45 paarse en 45 oranje), 1 zakje, 45 munten, 5 beurtfiches, 1 karavaansteen, 1 karavaanleider en voor elke speler 1 scherm.

KopenGrootvizierRuilenSjacheraarspelbord

begin

Het spelbord toont een plattegrond van de zijderoute, die vanaf de stad Antioch via verschillende steden naar Changan loopt. De actietegels worden geschud en open op de aangegeven velden bij de steden op de zijderoute geplaatst.
De zwarte karavaansteen start in Changan. Elke speler trekt in het geheim drie goederen (blokjes) uit het zakje en plaatst deze achter zijn zichtscherm. Deze goederen stellen ivoor (wit), zijde (blauw), juwelen (geel), fruit (bruin) en kruiden (rood) voor. Tot slot ontvangt elke speler een startkapitaal ter waarde van 10 zilvermunten. Een willekeurige speler ontvangt de zwarte karavaanleider en net zoveel beurtfiches als het aantal spelers min één.

verloop

fotospelsituatie

Silk Road wordt gespeeld over verschillende ronden. Aan het begin van elke ronde wordt de rol van karavaanleider geveild. De spelers brengen om de beurt eenmalig een bod uit of de speler past. De speler met het hoogste bod betaalt zijn bod aan de vorige karavaanleider en wordt de nieuwe leider. De karavaanleider kan er echter ook voor kiezen leider te blijven. Hij betaalt dan het bod aan de hoogste bieder.
De karavaanleider beslist naar welke stad de karavaan verder trekt. De karavaanleider mag als eerste een actietegel uit die stad kiezen en voert deze eventueel uit. Als de stad een voorgedrukte actietegel toont, mag de karavaanleider deze actie als bonus uitvoeren:

 • Verkopen: De speler mag net zoveel goederen in de aangegeven kleur aan de bank verkopen als hij wil. Voor het eerste stuk ontvangt hij 4 zilverstukken, voor het tweede 3 zilverstukken, voor het derde 2 zilverstukken en voor elk volgend stuk 1 zilverstuk.
 • Kopen: De speler mag net zoveel goederen in de aangegeven kleur van de bank kopen als hij wil. Het eerste stuk kost hij 1 zilverstuk, het tweede 2 zilverstukken, het derde 3 zilverstukken en elk volgend stuk 4 zilverstukken.
 • Ruilen: De speler mag één- of tweemaal goederen in de aangegeven kleur ruilen met de bank. Grijze blokjes stellen goederen van één willekeurige soort naar keuze voor.
 • Dief: De speler mag van een speler naar keuze één van zijn goederen stelen.
 • Grootvizier: De speler kiest een goederensoort. Elke speler toont het aantal goederen dat hij in deze kleur bezit. De speler met het hoogste aantal ontvangt 5 zilverstukken van de bank. De tweede speler ontvangt 3 zilverstukken.
 • Oplichter: De speler bewaart de tegel en kan deze in een volgende stad inzetten om goederen van welke kleur dan ook te ruilen als hij de actie 'ruilen' kiest.
 • Sjacheraar: De speler bewaart de tegel en kan deze in een volgende stad inzetten om twee acties uit te voeren.
Vervolgens kiest de karavaanleider de speler die als volgende een actie mag kiezen. Deze speler kiest een actie uit de stad waar de karavaansteen op dat moment staat en voert de actie uit. Een speler kan echter ook een actie kiezen en deze niet uitvoeren. Elke speler die een actie heeft gekozen ontvangt als teken een beurtfiche. De laatste speler die de zwarte karavaanleider ontvangt, kan geen actie meer kiezen. De beurtfiches worden verzameld en de rol van karavaanleider wordt weer geveild.

eind

Het spel eindigt als de karavaan Antioch bereikt. De spelers ontvangen 1 punt per zilveren munt, 5 punten voor een gouden munt en 1 punt voor elk goed. De speler met de meeste goederen van een soort ontvangt 2 bonuspunten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De munten zijn een beetje fantasieloos: houten schijven (geel voor goud en grijs voor zilverstukken).
 • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. De symbolen op de actietegels geven duidelijk aan welke actie hiermee kan worden uitgevoerd. Alleen de Grootvizier en de Sjacheraar hebben wat extra uitleg nodig.
 • De karavaanleider bepaalt steeds welke speler na hem een actie mag uitvoeren. Aangezien de spelers hun geld en goederen achter hun zichtscherm bewaren, moet je een beetje onthouden wat elke speler ongeveer in bezit heeft. In de stad ligt nog een tegel om rode goederen te verkopen. Welke speler heeft hier het minste baat bij? De spelers proberen elkaar te beïnvloeden en het zieligst over te komen, om maar een actie te kunnen uitvoeren. De laatste vist namelijk achter het net!
 • De eerste paar keer dat je het spel speelt, moet je nog een beetje uitvinden hoeveel geld je moet bieden voor de rol van karavaanleider. Bied je te hoog, dan strijkt de huidige leider een mooie som geld op. Maar soms wil je wel een flinke duit betalen, om maar als eerste een actie te mogen uitvoeren en te bepalen langs welke route de karavaan verder trekt.

negatief

 • In de Nederlandstalige spelregels die in mijn spel zijn bijgesloten, zitten wat rare vertaalfoutjes. Waarschijnlijk zijn gedeeltes van de Engelse tekst door een vertaalcomputer gehaald. Zo is Z-man Games in het colofon vertaald met 'grote z-Mens spelen'. Maar goed, daar is wel uit te komen.
 • Het thema komt niet verder dan de afbeelding op het spelbord en de voorkant van de doos. Het handelen langs de zijderoute komt niet goed uit de verf, hoewel de spelers aan het eind van het spel wel meer goederen en geld bezitten dan waar ze mee begonnen.

waardering van andere sites

goodgameguide8 / 9
56789
AnderSpel7 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
hall90003 / 6
345

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

verwijzingen

Z-Man Games