Eén tegen Honderd

doos
aantal spelers
spelers
2 - 5
speelduur
duur
45 - 60
leeftijd
leeftijd
12+
prijsindicatie
niet in de winkel
verkrijgbaar
waardering van AnderSpel
waardering
zeven
Lukt het jou om 100 tegenspelers uit te schakelen?
intro
De speler probeert door het goed beantwoorden van quizvragen in verschillende categorieeën al zijn 100 (fictieve) tegenspelers weg te spelen en zoveel mogelijk geld te verdienen.
materiaal
1 spelbord, 1 pion, geld in verschillende coupures, 264 vragenkaartjes, 4 zichtschermen met 4 antwoordkaarten, 100 tegenspeler-fiches, 3 escapekaarten, 1 verdubbelaar, 3 losse antwoordkaarten
escapepubliek01publiek02publiek03geld
begin
De spelers beslissen welke speler het tegen de rest gaat opnemen. Deze speler is de 'kandidaat'. De overige spelers zijn de tegenspelers, waarvan er één tevens de spelleider is.
De kandidaat ontvangt de drie losse antwoordkaartjes met daarop de antwoordmogelijkheden A, B en C, drie escapekaartjes en een verdubbelaarskaart. De tegenspelers ontvangen een zichtscherm en een antwoordkaart met daarop de antwoordmogelijkheden A, B en C. De 100 tegenspeler-fiches worden gelijk onder de tegenspelers verdeeld.
verloop
fotospelsituatie
De spelleider noemt het onderwerp van een vragenkaart. De kandidaat moet nu kiezen voor een makkelijke of een moeilijke vraag. De spelleider leest vervolgens de gekozen meerkeuzevraag voor met de antwoordmogelijkheden A, B of C. De kandidaat legt in het geheim het antwoordkaartje met zijn gekozen antwoord (A, B of C) terzijde. Nu moet elke tegenspeler achter zijn zichtscherm al zijn fiches verdelen over de antwoordmogelijkheden. Elke speler mag zelf weten hoe hij zijn fiches neerlegt. Vervolgens geeft de spelleider het juiste antwoord.
Als de kandidaat de vraag fout heeft beantwoord, is de ronde direct afgelopen. Als het antwoord goed is, laat elke tegenspeler zijn inzet zien. Voor elk tegenspeler-fiche dat bij een fout antwoord staat, wordt de pion op het scorespoor één vakje vooruit gezet. Het verdiende geld wordt uitgekeerd. De weggespeelde fiches worden uit het spel genomen. Nu wordt de volgende vraag gesteld.
De kandidaat kan tijdens het spel driemaal een escapekaart inzetten. Een escape wordt ingezet nadat de vraag en de antwoordmogelijkheden zijn gegeven. De kandidaat hoeft de vraag nu niet te beantwoorden, maar zijn tegenspelers wel. Bij het inzetten van de eerste escape-kaart moet de kandidaat 25% van zijn verdiende geld inleveren. Bij de tweede 50% en bij de derde 75%. De kandidaat kan ook een verdubbelaar inzetten: het verdiende geld voor een goed antwoord wordt verdubbeld.
eind
De ronde eindigt als de kandidaat een vraag fout heeft beantwoord, of nadat alle 100 tegenspelers zijn weggespeeld. De kandidaat behoudt zijn verdiende geld. Nu wordt een nieuwe kandidaat gekozen, tot alle spelers een keer kandidaat zijn geweest. De speler die als enige al zijn tegenspelers heeft weggespeeld, wint het spel. Als dit meer dan één kandidaat is gelukt, wint de speler met het meeste geld.
positief
negatief
algemeen
Naast dit bordspel is het populaire TV-programma 'Eén tegen honderd', bekend van de Nationale Postcode Loterij, ook omgezet in een PC-spel. Lukt het jou om 100 tegenspelers uit te schakelen?
feitjes
verwijzingen
Speel Eén tegen 100
Zoek Eén tegen 100 op Marktplaats.nl
Speel de SuperQuiz
Jumbo
www.spellink.nl
©2002-2016 - informatie@anderspel.nl