doos

Augsburg 1520

Augsburg 1520

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
45 - 90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van Jakob Fugger, die zijn geld uitleent aan adelijke personen om privileges te ontvangen. Hiermee verhogen de spelers hun inkomsten en status om zo de meeste prestige te verkrijgen.

materiaal

1 spelbord, 1 rondeteller, geldbiljetten, schuldbekentenissen, niveau-kaarten, privilegekaarten en voor elke speler: 1 tableau en 1 telsteen in zijn spelerskleur.

PhilippPhilippLouiseMariaJokerPrivilegekaartMeer inkomstenMeer prestigeExtra schuldbekentenissenDOMspelbord

begin

Elke speler ontvangt 1.500 gulden, twee jokerkaarten, een tableau en een telsteen in zijn spelerskleur. Op het tableau wordt de status van de speler bijgehouden.
Het spelbord toont de vijf adellijke personen waaraan de spelers geld uitlenen om privileges te verkrijgen. Rondom het spelbord loopt een scorespoor waarop de prestigepunten worden bijgehouden.
De schuldbekentenissen (= kaarten) worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke schuldbekentenis toont een waarde (1-17) en er staat aangegeven aan welke adellijke persoon hoeveel geld is uitgeleend. Hoe hoger de waarde van de kaart, des te hoger het uitgeleende bedrag.
Elke speler ontvangt zeven schuldbekentenissen, die hij kan aanschaffen van zijn startkapitaal. De spelers leggen niet-gekochte schuldbekentenissen op de aflegstapel.

verloop

fotospelsituatie

Augsburg 1520 verloopt over een vast aantal ronden. Elke ronde bestaat uit twee fasen: een veilingfase en een inkomensfase.
Fase 1: Aan het begin van deze fase worden 5 privilegekaarten in een open etalage neergelegd. Vervolgens worden bezoeken afgelegd bij de vijf adelijke personen. Elk bezoek verloopt in de vorm van een veiling.
De startspeler brengt een bod uit door het aantal schuldbekentenissen te noemen dat hij wil inzetten, of hij past. De volgende speler kan passen, meegaan of hoger bieden. Als een speler past, kan hij dit bezoek niet meer meebieden. Als een speler het staande bod verhoogt, noemt hij niet de waarde van zijn kaarten maar alleen het aantal kaarten dat hij wil inzetten. Dit gaat door tot alle spelers op één na hebben gepast, of als het staande bod terug komt bij de oorspronkelijk bieder.
De spelers leggen tegelijk het geboden aantal kaarten van de betreffende persoon open neer. De speler met de hoogste waarde op zijn kaart wint de veiling. De verliezers nemen hun kaarten weer op hand. De winnaar legt zijn kaarten af en kiest een priviligekaart uit de open etalage.
Elke privilegekaart toont drie akties, waarvan hij er twee mag uitvoeren. Hij kan kiezen voor meer inkomsten, meer prestigepunten of meer schuldbekentenissen. Dit wordt met niveau-kaarten bijgehouden op zijn tableau. Maar let op: voor het hoogste niveau zijn er niet genoeg voor elke speler! Als de speler een niveau-kaart op zijn tableau wil plaatsen die niet meer op voorraad is, moet hij deze van een speler afpakken.
Fase 2: Nadat de vijf bezoeken zijn afgelegd, ontvangen de spelers nieuwe inkomsten, prestigepunten en een aantal schuldbekentenissen die ze kunnen aanschaffen. Hoeveel elke speler ontvangt, is steeds af te lezen van zijn tableau.
Een speler kan alleen meer dan 25 prestigepunten krijgen, als hij over een kerk beschikt. De eerste kerk is het duurste. Elke speler die hierna een kerk koopt, betaalt steeds minder. De volgende drempel ligt bij 45 punten, die alleen kan worden overschreden als de speler een Dom bezit.

eind

Na een vast aantal ronden (aantal spelers + 2) eindigt het spel. De speler met de meeste prestigepunten is de winnaar van het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de meest waardevolle Dom of kerk.

positief

  • Het spelmateriaal is goed verzorgd. De schuldbekentenissen tonen duidelijk hoeveel geld aan welke persoon is uitgeleend en welke waarde de kaart heeft. Alleen de niveau-kaarten zorgen voor wat gepuzzel. Waar heb je recht op en hoe kan je die krijgen?
  • Het hart van het spel ligt in het bieden. Als je de eerste veiling wint, heb je nog de keuze uit alle openliggende privilegekaarten. De eerste ronden ben je uit op een hoger inkomen en een ruimere keuze uit de schuldbekentenissen. Later zal je meer inzetten op prestigepunten. Maar je moet ook op tijd een kerk aanschaffen! Heb je daarvoor genoeg geld opzij gelegd?
  • Kortom, een prima spel voor doorzetters die van veilingen houden!

negatief

  • De spelregels zijn niet om door te komen! Het is moeilijk geschreven en het zijn er gewoon veel. Maar goed, als je eenmaal met spelen begint, valt alles uiteindelijk wel op zijn plaats.
  • De laatste ronde verloopt wat onbevredigend. Inkomen en extra schuldbekentenissen doen niet meer ter zake. Alle spelers zijn uit op prestigepunten. Als de openliggende privilegekaarten deze actie niet meer tonen, heeft het niet veel zin meer om hoog in te zetten.
  • Het geluk schuilt ook hier weer in het trekken van de kaarten van een dichte stapel. Als je pech hebt, trek je nooit een schuldbekentenis met een hoge waarde. Dan moet je maar hopen dat je veel schuldbekentenissen van dezelfde persoon trekt, om zo tijdens het bezoek aan die persoon flink hoog in te zetten, zodat niemand met je mee kan gaan.

waardering van andere sites

goodgameguide8 / 9
56789
hall90004½ / 6
345
truus en truus7½ / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Wendy)3 / 5
2345
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest7 / 10
5678910
spellenclub137½ / 10
789
AnderSpel6 / 9
56789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

18-09-2006 itemAugsburg 1520 bereikt de negende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2006.
02-02-2006 itemAlea Spiele presenteert Augsburg 1520 op Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.

verwijzingen

Alea Spiele
Ravensburger
Rio Grande Games