doos

Knollen voor Citroenen

Knollen voor Citroenen

doos

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
25 - 35

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door handig bluffen als eerste hun handkaarten kwijt te raken.

materiaal

86 groentekaarten (in 6 groentesoorten) en voor elke speler: 4 aktiekaarten (1× 'bom', 1× 'groentekeuze', 1× 'verander van richting', 1× 'dubbel verdacht')

achterkantgroentesoort-komkommergroentesoort-wortelgroentesoort-paprikagroentesoort-aubergineaktiekaart-bomaktiekaart-groentekeuze

begin

De 86 groentekaarten worden geschud. Elke kaart toont één van de zes groentesoorten (wortel, komkommer, paprika, aubergine, aardappel en tomaat) en een waarde. Let op: niet elke groentesoort komt even vaak voor! Elke speler ontvangt 8 groentekaarten in zijn hand. De overgebleven groentekaarten vormen een gedekte trekstapel.
Daarnaast ontvangt elke speler vier aktiekaarten:1× 'bom', 1× 'groentekeuze', 1× 'verander van richting', 1× 'dubbel verdacht'. Eventuele overgebleven actiekaarten worden uit het spel genomen. Gedurende het spel mogen de spelers voor elkaar verborgen houden hoeveel kaarten ze in hun hand houden.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt noemt de startspeler een groentesoort en legt een kaart naar keuze uit zijn hand dicht neer. De gespeelde groentesoort hoeft niet overeen te komen met de genoemde groentesoort. De volgende speler kan nu kiezen:

 1. Hij gelooft de vorige speler op zijn woord.
 2. Hij trekt het in twijfel.
ad. 1 De speler noemt dezelfde groentesoort als de vorige speler en legt ook een kaart naar keuze uit zijn hand dicht neer.
ad. 2 De speler roept: Dit zijn knollen voor citroenen, en draait de net gespeelde kaart open. Komt de kaart inderdaad niet overeen met de genoemde groentesoort, dan moet de betrapte speler net zoveel kaarten van de trekstapel nemen als de waarde van zijn gespeelde kaart aangeeft. Als de kaart evenwel ten onrecht in twijfel is getrokken, moet de twijfelaar de kaarten trekken. De speler die kaarten heeft getrokken, is de volgende startspeler.
Bij aanvang van het spel heeft elke speler de beschikking over de volgende aktiekaarten:
 • 'bom': de bom wordt gespeeld als groentesoort. Wordt deze kaart in twijfel getrokken, dan moet de twijfelaar alle gespeelde kaarten op hand nemen.
 • 'groentekeuze': deze kaart wordt open gespeeld in plaats van een groentesoort, waarna de speler een nieuwe groentesoort noemt.
 • 'verander van richting': deze kaart wordt open gespeeld. Nu wijzigt de richting waarin het spel wordt gespeeld.
 • 'dubbel verdacht': de speler speelt deze kaart open als hij een kaart in twijfel trekt. De speler die ongelijk heeft, moet dubbel zoveel kaarten trekken.

eind

Het spel eindigt zodra een speler al zijn kaarten uit zijn hand heeft uitgespeeld, of als de trekstapel voor de tweede keer is doorlopen. Dan tellen alle spelers de waarde van de kaarten in hand bij elkaar, waarbij een aktiekaart voor 10 punten telt. De speler met de minste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De waarde en de groentesoort is weergegeven op alle hoekpunten van de kaart, zodat je in een oogopslag kunt zien, welke kaarten je op handen hebt, onafhankelijk van de manier waarop je de kaarten vasthoudt.
 • Je moet een beetje kunnen bluffen, anders heeft je buurman je direct door als je een niet-gevraagde groentekaart uitspeelt! De aktiekaarten voegen net dat beetje toe om het geheel afwisselend te houden.
 • Simpele regels, dus snel uit te leggen. Speelt makkelijk weg. Kortom, een vrolijk, kort kaartspel voor tussendoor.

negatief

 • In de spelregels worden andere groentesoorten genoemd, dan op de kaarten afgebeeld staan! Zo is er nergens een radijs te bekennen en wordt de aubergine niet genoemd. Maar goed, daar is wel uit te komen.
 • Het thema van het spel (verschillende groentesoorten uitspelen) komt niet verder dan de vormgeving en de naam van het spel.

waardering van andere sites

AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Wendy)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
spieletest7 / 10
5678910
spellenclub137 / 10
789
hall90002½ / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

10-02-2005 itemRavensburger presenteert Flunkern op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

Ravensburger
www.spellink.nl